Selecteer een pagina

Toch niet, iedereen heeft tegenwoordig een eigen IT-infrastructuur. Als ieder gezin en ieder bedrijf zich bewust zou zijn van het belang van een goed informatiemanagement en hoe dit toe te passen, dan was deze blog overbodig. Gelukkig hebben we allemaal onze eigen interesses en kennis zodat we mekaar diensten kunnen leveren.

Definitie van IT-infrastructuur

IT-infrastructuur is het geheel van toestellen die ons helpen bij het gebruiken van de digitale informatie. De meest voor de hand liggende zijn de PC, de laptop, de telefoon en de tablet. Als we nog iets verder gaan, dan kunnen we ook de harde schijven, de printers en de servers gaan bekijken. In een omgeving waar mensen meer ‘IT-minded’ zijn, hebben we ook de slimme thermostaten, stopcontacten, lichten en ga zo maar verder.

Analyse maken

Iedereen die een nieuw toestel gaat aankopen, hoe klein ook, zou een analyse moeten maken van de bestaande toestand. Het is ook raadzaam om reeds een budget en  planning te maken waar hij/zij naar toe wil op een termijn van 2 jaar. Je kan deze analyse alleen maken of je kan je hierin laten bijstaan door iemand die de zaken vanop afstand eens samen met u bespreekt.

Voorbeeld

Een klant heeft een relatief eenvoudige infrastructuur die bestaat uit één laptop met printer en gebruikt zijn smartphone enkel om te telefoneren en sms’en. Gisteren heeft zijn USB-printer het laten afweten en hij is nu op zoek naar een vervanging. Zonder analyse en toekomstplanning wordt deze gewoon vervangen door een nieuw model en terug aan de pc aangesloten. Omdat ik weet dat deze klant er aan denkt om een tweede laptop aan te kopen om privé zaken van de echtgenote en kinderen te scheiden van zijn professionele activiteit, stel ik voor om de optie van een netwerkprinter eens te bekijken, zodat beide toestellen dan eenzelfde printer kunnen gebruiken zonder van elkaar afhankelijk te zijn. Door dit advies op te volgen, spaart de klant zich de frustratie van een verkeerde aankoop en heeft hij vanaf dag één het gebruiksgemak dat hij kan printen vanop elke locatie die verbonden is met het netwerk (draadloos en verbonden met de kabel).

Keuzes maken

Eens we beslist hebben om een aankoop te doen, stelt zich het probleem van de keuzemogelijkheden. Vaak krijg ik ook de vraag om te helpen bij de keuze tussen een Android/Windows toestel of een Apple toestel. Dit is een zeer moeilijke en persoonsgebonden beslissing en is eigenlijk te vergelijken met de keuze van een auto. Of je nu een Franse of Duitse wagen koopt, daar is op zich niet zo heel veel verschil in, maar de perceptie is totaal verschillend. Als adviseur is het belangrijk om de beide posities te begrijpen en vooral om de klant de impact van zijn/haar voorkeur toe te lichten. Een andere veel gehoorde vraag is de compatibiliteit tussen de verschillende platformen. Ook hier is een combinatie mogelijk zo lang het voor jou maar aanvoelt als het correcte platform voor wat je nodig hebt. Klinkt misschien moeilijk, maar het voorbeeld hieronder zal al veel duidelijk maken.

Persoonlijk voorbeeld

Met een persoonlijk voorbeeld wil ik graag aantonen dat je toestellen van verschillende platformen kan laten samenwerken. Ikzelf heb een pc met Windows, een telefoon met Android en een tablet met Apple iOS. Al deze toestellen hebben perfect toegang tot alle gegevens zoals ik dat wil. Dat kan door alles goed te configureren en om de apps te gebruiken die voor jou perfect werken, maar daarover meer in een volgend bericht…

Hopelijk helpt dit bericht om je volgende aankoop een succes te maken.

Heb je hulp nodig, dan kan je mij dit via de contactpagina laten weten en dan maken we snel een afspraak.

Geert